Hur du skriver en tidningsartikel

Har din lärare gett dig i uppgift att skriva en tidningsartikel? I sådana fall har du inte fått den lättaste av uppgifter. Sådana här uppgifter kan vara ganska stora och svävande. Läraren kanske vill se om du klarar uppgiften. Kanske ingår tidningsartikeln i ett större arbete i so där själva artikelskrivandet är ett delmoment.

”Ja, men hur gör jag då?” frågar du otåligt. ”Hur skriver jag den där tidningsartikeln?” Först så måste du nog gå tillbaka till din lärare och fråga vilken typ av artikel du ska skriva. Det finns många olika typer av tidningsartiklar. Grovt så kan tidningsartiklar delas in i artiklar med åsikter (subjektiva) och artiklar som berättar om saker som skett (objektiva).

Ska du skriva en subjektiv artikel så är det antingen fråga om:

  • ledare
  • insändare
  • debattartikel
  • kåseri eller
  • krönika.

Är din tidningsartikel objektivt berättande så är det fråga om:

  • notis
  • nyhetsartikel
  • reportage

Alla de här typerna av tidningsartikel ställer olika krav på ditt skrivande. De subjektiva artiklarna kräver att du har en åsikt. Du måste vilja något. I de objektiva artiklarna så ska du tvärtom bara berätta sådant som har hänt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *