Hur du planerar skrivandet av en berättelse

För att din berättelse ska bli lyckad så är det viktigt att planerar den väl. Här följer några tips som du kan följa innan du börjar skriva.

  1. Titel. Vad ska berättelsen heta? Du behöver inte svara på den här frågan först. Spara den till senare om du inte kommer någon bra titel.
  2. Huvudkonflikten. Vad vill du berätta om? Vilket är det problem som berättelsen ska handla om?
  3. Genre. Ska det vara en saga, en tokig och rolig berättelse, en kärlekshistoria, en deckare, ett spännande äventyr, fantasy, science fiction, en realistisk historia, en riktig rysar eller … ?
  4. Karaktärer. Vem är huvudperson? Vad heter han eller hon? Ålder? familj? Personlighet? Starka och svaga sidor, bra positivt och negativt. Beskriv honom eller henne utanpå och inuti. Vilka andra personer är viktiga i berättelsen? Namn? kön? Ålder? Beskriv dem på samma sätt, så pass djupt som det är nödvändigt med tanke på deras roll i berättelsen.
  5. Berättarperspektiv. Ska det stå jag, han eller hon (eller den eller det) om huvudpersonen? Vem är berättare?
  6. Tempus (tidsform). Händer sakerna nu eller hände de då? (Var konsekvent och hoppa bara i tiden om du har ett särskilt syfte med det.)
  7. Handling i korthet. Beskriv kort vad som händer i berättelsen från början till slut.
  8. Slutet. Öppet slut? Cliffhanger till nästa berättelse? Definitivt slut? Sorgligt? Lyckligt? Beskriv kort hur berättelsen ska sluta.
  9. Början. Skriv de första raderna i berättelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *