Att skriva berättande text

Att skriva en berättande text är mycket fritt. Men det är några saker man bör tänka på för att göra texten riktigt bra. Till exempel ska man försöka skriva så personligt och beskrivande som möjligt.

Berättarperspektiv

Skriv i första (jag) eller tredje person (han/hon/den/det). Använd gärna en hel del adjektiv, för att beskriva hur saker och miljön ser ut. Använd också adjektiv för att beskriva hur personer känner sig eller ser ut. På så sätt kan läsaren få större inlevelse.

Stycken

Dela in din text i stycken! Tänk framför allt på att variera inledningen på styckena, så att de börjar på olika sätt (inte bara ”jag, jag ,jag”, eller ”Sedan, sedan, sedan”).

Ämne och innehåll

Du kan berätta om en händelse, ett minne, ett intresse, en dröm eller om en person.

Inledning

Ett bra sätt att börja på är att skriva varför du vill berätta om just detta. Läsaren ska förstå att det är betydelsefullt för dig och bli nyfiken på fortsättningen.

Slutet

Slutet är viktig. Man ska försöka ”runda av” eller ”knyta ihop säcken”. Ett bra sätt är att återigen påminna om varför du berättat detta. Inget nytt får komma upp mot slutet och läsaren ska förstå att det börjar lida mot slutet. Skriv inte ”Slut” – det ska framgå av texten. . .

Titeln

Titeln ska spegla textens innehåll. Den får gärna vara lite fantasifull, men den går också att göra enkel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *